19 Ağustos 2008 Salı

yerfistigi ezmesi(peanut butter)


buralarda yaygin bir inanis var,kotu anneler cocuklarinin beslenmesine fistikezmeli sandvic koyar diye..kotu demeyelim biz onlara, zaten kasit tembellik..
ben de nerminin katilara gecisinden beri mamasina azdan baslayarak fistik ezmesi koydum:)),amaa icindeki B vitaminleri sebebiyle..ve dun organigi karsima cikti,sepete ekledim..
bense B vitamin komplex kullaniyorum ve basladigim gunden itibaren daha sabirli ,daha pizitif,daha enerjik daha... daha..... anne oldum...butun annelere tavsiyemdir
ve eklemeden gecemeyecegim..bir hastalik var..Arakibutirofobi... Yerfistigi ezmesini yerken damaga yapismasindan korkma
bazi faydalari;
* Zihinsel ve bedensel yorgunluğu alır.
* İçinde bulunan B1 vitamini kan şekerinin yakılması, kalp sağlığının korunması ve öğrenme gibi beyin fonksiyonları için gerekli olan bir vitamindir.Yaşlanmaya karşı vücudu koruduğu gibi alkol ve sigaranın zararlı etkilerini de azaltır.
* İçerdiği B3 vitamini kolesterolü düşürür, dolaşımı arttırır, zihni açar.
* Kanın pıhtılaşması, kas gücü ve sinir iletimi için gerekli olan kalsiyum minerali içerir.
* Posalı bir besindir. Posalı besinler kanser yapıcı zararlı maddelerin bağırsakta kalma süresini kısalttığı ve bağırsak duvarı ile temasını azalttığı için kanserden korunmada faydalı olurlar.
* Yalnız olarak yenmeli, portakal, elma, armut gibi meyve veya sebzelerle tüketilmemelidir.

6 yorum:

beyza dedi ki...

Ben de bir zamanlar et yiyemedigim doktor bana yer fistigi tavsiye etmisti. Bol protein iceriyormus. Ama Zeynep dogduktan sonra ise kesinlikle 3 yasina kadar peanut yok dedi, alerji varsa cok tehlikeli oluyormus. hatta amerikada bir alisveris merkezinde bir kiz bir biskuvi tatmis, icinde de peanut varmis, kizcagiz 15 dk icinde vafat etmis. Allah korusun..

Mon Petit Chou dedi ki...

tatlı sevmeyen biri olarakdan fıstık ezmesine bayılırım. hatırlıyorumda babam Hollanda'da iken ne çok getirirdi. ama Duru için beklemeyeceğim. dün doktoruna kahvaltısına ceviz ekleyebilir miyim dedim, izin vermedi.her doktorun yoğurt yiyişi farklı.

Elif dedi ki...

nasıl yani fındık fıstığın damı organik olmayanını yiyoruz yani.bunu hiç düşünmemiştim.türkiyede organik gıdalar çok yaygın değil malesef.burdaki en büyük süper marketin bile çok küçük bir bölümünü buna ayırmışlar.
oğlum cevizi çok yiyor da fıstık da tüketelim bundan sonra,niyeyse cevize saplanmışım nezamandır.

b vitamini ben de eczaneye sorayım.

beyza dedi ki...

Sevgili Elif
aslinda fistik ezmesini evde de yapabiliriz, illa da organik marketten almamiz gerekmiyor. bir arkadasim findik ezmesini evde yapyiordu ve harika oluyordu. zor olmadigini soylemisti. tarifleri bulursam buraya yazarim insallah

zerrin dedi ki...

aslinda organik diye bi takintim yok benim..bu memelekete guveniyorum cunku,gida sektoru yasalarla siki sikiya korunuyor..ama ayni seyleri turkiye icin soyleyemeyecegim,kirmizi bibere dahi boya,domates kabugu katiliyor..
butun kabuklu yemisler cok faydali,ve herbirininki ayri fayda..aslinda ceviz hakkindada yazmali,en onemlilerinden biri cunku
beyzos,burda kreslere nut'lardan herhangi birini getirmek yasak..
ve gariptirki burda bircok insanin alerjisi var sadece fistiga degil bicok seye,bazi turkeler dahi buraya geldikten sonra alerji sahibi oluyor

Adsız dedi ki...

zerrin sen b vitaminini kendin için mi kullanıyorsun.aslında benim de vitamin almaya başlamam lazım.vücudumu güçlendirmek açısından,doktora sormam lazım.Biz kadınlar için en önemli şeylerden biri de E vitamini.Hücre yenilenmesi için.Türkiye'de doktoru anneanneme E vitaminli bir ilaç vermişti,biraz pahalıydı.O yaz Kanada'dan teyzem gelirken aynı marka,aynı ilacı tesadüf eseri getirmişti.Ve orada çookk ucuzmuş.Her gelmesinde getirir oldu.Ama ben hiç denemedim.