17 Ağustos 2008 Pazar

Taptaze yapraklardan mis gibi sarmalar

Biz ailecek dolmayi cok severiz, kim sevmez ki.. Ilginc olan ben dolma yapmayi da cok severim. Amerika'da otururken, dolma icin bulabildigim malzemeler kuru patlican, kuru biber ve salamura Kaliforniya yapraklariydi. Malesef bunlar paketteyken cok duzgun gorunur ama doldurmaya basladigimda delik desik olduklari ortaya cikardi. Taze patlicanlar kocaman oldugundan, taze biberler de hem kocaman hem de cok pahali oldugundan dolmada kullanilamazdi. Taze asma yapragi ise hic gormedim..
Simdi Amsterdam'da oturuyoruz, henuz 1 bucuk ay oldu geleli. Iki katli, arkasinda sirin bir bahcesi olan guzel bir evimiz var. Bahcemize bakim yapmamiz zaman aldigi icin daha yeni kullanima acildi sayilir. Bahceyi temizledikce bahce ile ilgili hayaller kuruyorum. Bunlardan ilki bahcedeki asma yapraklarindan sarma yapmakti. Gecen hafta bunu gerceklestirdim cok sukur. Hepinize siddetle tavsiye ederim, cok guzel oluyor. Taze yapraklarin eksimsi tadi bambaska.. Bence balkonu olanlar balkonuna, apartman bahcesi olanlar veya ozel bahcesi olanlar da bahcesine mutlaka asma diksinler.
Bahcemizde ilgili diger planlarim, domates, biber, patlican, nane, maydonoz dikmek.. Tavsiyelerinizi beklerim..

13 yorum:

Mon Petit Chou dedi ki...

merhaba, bizim de burda küçük bir bahçemiz var. bu yaz ilk kez ekim yaptık ve domates, salatalık, biber, patlıcan bir de kavun ektik. kışa doğru ise kereviz deneyeceğim. ayrıca havuç, ıspanak ve turp da bu kış ekmeyi planladıklarım arasında.

Elif dedi ki...

bu haberi okudum yeni.bi de bu çıktı şimdi.yine biz tedbirimizi elden bırakmayalım tabi

http://www.aktifhaber.com/news_detail.php?id=179788

Mon Petit Chou dedi ki...

Tübitak deyince hemen eşimi aradım ama kendisine ulaşamadığım için arkadaşı ile konuştum. madem böyle bir araştırma yaptınız neden bana söylemediniz diye hesap soracaktım. Güldem ben zayen yıllardır aralarında bir fark olmadığını savunuyordum, sonunda kabul ettiler dediler. eşim gen mühendisi ama şimdiye kadar organik tarım üzerine pek kafa yormamıştım. fakat Duru'ya kendi yetiştirdiğim ve içinde ne olduğunu bildiğim ürünleri yedirmek istiyorum. akşam babamız geldiğinde detayları yazarım

zerrin dedi ki...

oncelikle hosgeldiniz..:)
elifcim
mailde yazarken yada beyza ilk postu yazarken aslinda amacimizin sadece organigi disardan almak degil,disarida katki maddeli almaktansa yapabildiklerimizi evde yapmak oldugunu yazmistik..
benimde ilk postum tefolunu yemeklerden cikarmakla ilgili idi..
bende cogu zaman organik urunlerin para tuzagi oldugunu dusunmusumdur de...
metallarin vucutta birikmesi cok uzun zaman aliyor ve vucut farkli tepki veriyor..kiminde 15 yil sonra ortaya cikiyor..bu sebeple organik urunlerde yine de fayda gorebilirim..
bir ornek;eger istanbula gittiyseniz surlarin kiyisinda salatalik domates yetistigini gorursunuz,bi taraf sur bi taraf E5..yani o besinler egsozdan cikan metalleri topluyor..hangimiz diyebilirizki semt pazarindan onu almadik diye..
belki besin degeri farki yoktur ama yetistirilme kosullari cok farkeder diye dusunuyorum...
ve tabi dedigim gibi,en buyuk amacimiz organigi kendi evimizde uretmek..salcasi,mayonezi,ketcabi gibi..

Adsız dedi ki...

Sevgili Beyzacım yeni blogunuz hayırlı olsun.Size yetiştirdiğim organik çiçekleri gönderiyorum...
Bende birkaç sene öncesine kadar hep evde yoğurt yapıyordum. Geçen yaz bir akrabanın yazlığına gittik bahçelerinden fasulye,domates, kabak,nane,maydanoz topladım,bunların tadı hormonlu olmadığı için bi başkaydı. zeynebin halası

beyza dedi ki...

Merhaba Duru'nun annesi
Tavsiyen icin cok tesekkurler ben de hemen alayim kerevizimi, havucumu, ispanagimi. Turpu da unutmam, hepsine bayilirim ben.

beyza dedi ki...

Sevgili Elif
YAziyi ben de ilk yayinlandigi gun okudum ama bence cok birsey ifade etmiyor. Yapilan arastirma sadece urunun tarim ilaci ve gubreyle besin degerinin degismedigini gostermis. Peki ya tarim ilacinin insan vucuduna verdigi zararlar? veya hormonlu urunlerin vucudumuzda olurturabilecegi tahribatlar?bunlarla ilgili hicbir sey yok bu makalede. Bence cok dikkat etmek zorundayiz, ozellikle de cocuklarimiz icin..
Sevgili Duru'nun annesi(boyle de cok hos olmuyor ama ismini bulamadim, kusuruma bakma) benim esim de molekuler biyoloji ve genetik doktoru. siz sanirim TUBITAK'tasiniz. Biz de biraz konustuk esimle, cok birsey ifade etmedi bu makale bize..

beyza dedi ki...

Sevgili Birsen ablacim
Cicekler icin cook tesekkurler:)
Birsen ablacim senin cocuklarin icin yaptiklarindan bu blogu dolduracak kadar tarif ve yontem cikar eminim. Eee tariflerini bekliyoruz artik..

Mon Petit Chou dedi ki...

sevgili Beyza, ben de şimdi ismimi yazmadığımı farkettim. eşim Tübitak'ta moleküler biyoloji ile uğraşıyor. doktora yapıyor. makaleden haberi yok ama ilk söylediğimde sonuçta hormonlar ve tarım ilaçları dedi, üstelik tatları da oldukça farklı.

mukaddes

beyza dedi ki...

Tekrar merhaba Mukaddescim
Tanisdigimiza memnun oldum. demek eslerimiz meslektasmis.
mukaddescigim, dolagi varken neden sun'isini tercih edelim di mi?

nalan dedi ki...

makaleyi okumak için bu linki kopyaladım ama bu sayfadan başka hiç biryere yapıştırıp okuyamadım.hatta blogumda yeni gönderi yapıp denedim neden olmadığını ve nasıl okuyabileceğimi bana yazarmısınız lütfen
http://www.aktifhaber.com/news_detail.php?id=179788

nalan dedi ki...

Yorumum g-mail olarak bana geldiğinde tıkladım ve makaleyi okudum

eregliceyiz dedi ki...

canım bu kadar doğal besleniyorsan evde doğal maya yap tavsiye edeirm sana ayşe yamanın tarifi süper