22 Eylül 2008 Pazartesi

Plastik sise ve kaplar icin kodlama sistemi



Bazi plastik siselerin ve kaplarin altindaki ucgen dikkatinizi cekmis miydi daha once? Ben Nalan ablanin uyarisinin ardindan farkettim, ve ne demek oldugu hakkinda biraz bilgi toplamaya calistim.

Bu ucgenler, seklinden de anlasilacagi gibi, geri donusumle elde edilmis plastik sise ve kaplarda bulunuyor. Icindeki numaralar da icerigi hakkinda bize bilgi veriyor. Ucgen icindeki numaralarin icerikleri su sekilde siralanabilir:

1-Polyethylene terephthalate
2-Yuksek yogunluklu polyethylene
3-Polyvinyl chloride
4-Dusuk yogunluklu polyethylene
5-Polypropylene
6-Polystyrene
7-Diger plastikler.Orn: acrylonitrile butadiene styrene acrylic, polycarbonate, polylactic acid, nylon ve fiberglass.

Acikcasi benim icin bu aciklama pek birsey ifade etmiyor. Plastik biberonlarla ilgili postumuzda adi gecen madde, Bisphenol A, 7 ile numaralandirilmis plastiklerde bulunabiliyormus, ama hepsinde degil. O yuzden ozellikle cocuk icin alinan urunlerde 7 numaraysa almamamiz tavsiye ediliyor. 1, 2 ve 4 numarali plastikler bu maddeyi icermedigi icin daha guvenli. Ama birgun bunlarda da birsey bulurlarsa hic sasirmam.

Adi gecen bu madde plastigi sert camsi bir yapiya kavusturmak icin kullaniliyormus. Ozellikle cocuklarin alistirma bardaklarinda bulunduguna dair birsey okudum, evdekileri kontrol edecegim hemen.

Sunu bilmeliyiz ki bu ucgenlerle kodlama sistemi sadece geri donusumle elde edilmis plastik sise ve kaplarda bulunuyor. Normal yolla uretilmislerde hicbir ibare yer almiyor. Dolayisiyla, mumkun mertebe plastikleri hayatimizdan cikarmaliyiz. Ayrica sunlara dikkat edebiliriz:

- Biberonlarda ve bebek kaplarinda cam olanlari tercih etmeliyiz

- Plastik kaplardaki yiyeekelri mikrodalga firinda isitmamaliyiz

- Uzeri ve ici cizilmis, yirtilmis plastik kaplari kullanmamaliyiz. Plastik kaplarin asindiracagindan bulasik makinesinde yikamamali ve cok guclu deterjanlari kullanmamaliyiz.

-Teneke kutulardaki yiyecek ve iceceklerden uzak durmaliyiz(Bunlarda da BisphenolA bulunabiliyormus)

-Bazi strec filmlerde de bu maddeden bulunabiliyormus, o yuzden bunu da kullanmayalim bundan sonra. Saran marka strec filmde yokmus ama.

Simdilik benim bulabildiklerim bu kadar arkadaslar. Ne garip degil mi? Once hayatimi kolaylastirmak adina bir suru sey uretip sonra da onlarin verdigi zararlardan nasil kurtulacagimizin yollarini ariyoruz.

3 yorum:

rumeysa dedi ki...

Okudukça, hayatımdan atılacak ne kadar çok şey var diye düşünüyorum. Dediğin gibi, yenilik ve kolaylık diye çöple doldurmuşuz hayatımızı...

nalan dedi ki...

bu yazıyı sayfalarımıza taşıyalım
bu konuda plastik üreticilerine attığım maillere cevap gelmedi .lütfen bu konuyu bilenler bizle paylaşsın.
eveet hayatımızı kolaylaştıran hatta o zmanın en önemli buluşuydu naylon ve plastikler.
bana da nalan yerina naylon denmesine de neden olarak canımı sıksalar da 1960 larda nimet olarak görüyorduk.
şimd kÂbusunuz oldular

beyza dedi ki...

Haklisiniz nalan abla, bu isin pesini birakmayalim yediklerimizin icine ne karisiyor, ogrenmeliyiz...