27 Nisan 2009 Pazartesi

Sıvı Sabun

Annemin deyimiyle “kapalı ekonomiye geçtiğimin” göstergesi.. Ancak dışarıda satılan sıvı sabunların ne kadar zararlı olduğunu okuyunca ve evde yapmanın bu kadar kolay olduğunu bilince dışarıdan bir daha niye alayım! Ana malzeme sabun. Bir dahaki sefer onu da kendim yapabilirsem tam kapalı ekonomi uygulamış olacağım :)

Malzemeler

1 kalıp sabun (benim tercihim zeytinyağlı sabun oldu. Ama farklı aromalı sabunlar, veya bebe sabunları kullanılabilir)
1 yemek kaşığı bal (evet bal..)
1 çorba kaşığı gliserin (eczanelerde satılıyor)
Su

Sabun, derin bir kaba iyice rendelenir. Bu, erimesi için gerekli. Bir su bardağı, iyice kaynamış su üzerine dökerek iyice karıştırılır.. Daha sonra, ½ bardak, gene çok sıcak su ekleyip karıştırılır. Bal ve gliserini ekleyip karıştırmaya devam edilir. 3 su bardağı gene sıcak su da azar azar dökülerek, karışım kremamsı bir kıvama gelene kadar karıştırmaya devam edilir. Bir huni yardımıyla 1-1,5 litrelik bir şişeye dökerek bekletilir. Arada bir çalkalayarak 1 saat kadar dinlendirilir.

Karışımım, ilk başta bayağı sulu oldu. Şehirlerarası benzincilerin tuvaletlerinde bulunan sulandırılmış adi sıvı sabunlar gibi olacak diye pek korktum ama karışım bekledikçe katılaşıyor :)Sabunumuz artık kullanılmaya hazırdır. Pompalı bir sıvı sabun kabına konarak gönül rahatlığıyla kullanılır. İçinde bal ve gliserin olduğundan elleri yumuşacık yapıyor.

Tarifin orjinali ve buraya alarak direkt kopyacı olmak istemediğim için farklı aroma önerilerine aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz
http://bitkicadisi.blogspot.com/2008/10/sivi-el-ve-banyo-sabunu.html

4 yorum:

Damla (Kitubi) dedi ki...

Mikserle karıştırsak nasıl olur acaba kek gibi? Köpürebilir sanki.

biselle dedi ki...

Sevgili Damla,
Sonradan temizlesem de içime sinmez diye mikser kullanmadım ben. Bence gerek de yok. Elde rahatça karıştırılabiliyor.

GeCe dedi ki...

süpermiş bitkicadısını biliyorum ama bu gözümden kaçmış

Unknown dedi ki...

Bence Ersağ Ürünleri Var Bitkisel ve konsantre ve insana,Doğaya zarar vermeyen öneririm www.organigiz.com u inceleyin