16 Nisan 2009 Perşembe

Lor Peyniri


Börek yapmaya karar verip kolları sıvadınız. Yufkalar tepsiye serildi, yağlandı. Ama o da ne, evde peynir yok!! Hımm, bir bakalım, evde süt var mı? Evet, varmış.. O halde kendi peynirimizi hemen yapıyoruzzz


1 lt süt
2 yemek kaşığı sirke
Tülbent


Sütü bir tenceye alıp altını yüksek ateşte yakıyoruz. İyice kaynayınca sirkemizi ilave edip karıştırıyoruz. Süt hemen kesiliyor. Tencerenin altını kapatıyoruz. Bu şekilde süt soğuyana kadar bekletiyoruz.


Derin bir kabın üzerine bir süzgeç, süzgeçin üzerine de tülbent yerleştiriyoruz. Kesilmiş ve içinde topaklar oluşmuş sütü bu süzgeçten geçiriyoruz. Tülbenti iyice sıkarak suyunun alttaki kaba akmasını sağlıyoruz. İstenirse katı bir peynir için suyunun iyice akmasını bekleyebiliriz. Tülbentin içindeki bu yamuk yumuk beyaz şey, bizim lezzetli lor peynirimiz oluyor. Evet, 1 litre sütten çıka çıka 2 yumruk kadar bir şey çıkıyor, ama gayet sağlıklı ve lezzetli. Hemen dereotu, maydanoz veya patates, havuçla bir iç hazırlayıp doğru böreğin içine!

Kahvaltıda yemek isteseniz peynirimizin ömrü 1 hafta. Zaten bu kadar ufak miktar -eğer bizdeki gibi 6 aylık bir bebek değilseniz :) 1 haftaya hayli hayli biter.

Eee, kalan su? Aman atmayın! Neler yapabiliriz? Öncelikle çorba. Sonra, böreğin üzerine dökmek için süt harcına eklenebilir. Bu durumda süt miktarını azaltmakta fayda var. Ekmek yapılabilir. Denedim, gayet lezzetli oluyor. Veya bebeğiniz varsa buz küplerinde dondurup her gün bir küp, mamasına katabilirsiniz. Veya bu suyu direkt lıkır lıkır içebilirsiniz :) Yurtdışında aynı bizdeki ayran gibi plastik şişelerde peynir altı suyu satılıyor ve insanlar alıp bir güzel kafaya dikiyorlar..

6 yorum:

GeCe dedi ki...

kalan süt o kadar faydalıymış ki özellikle onu kullanmamız tavsiye ediliyor

biselle dedi ki...

Evet, geçenlerde TV'de de bahsi gecti. En iyisi bir güzel içmek :)

nihal dedi ki...

Ya peki bu normal kapalı sütlerden olur mu? Yoksa taze günlük süt mü şişede satılan?

biselle dedi ki...

Ben ilk seferinde kapalı sütten yaptım. Günlük süt ile yapılandan farkı olmuyor.

nalan dedi ki...

ben de atsun'un gündönümü çiftliğinden gelen nefis sütüyle yaptım.tuz ile kestirdim.enfes oldu :)

nalan dedi ki...

pardon aysun demek istemiştim.