5 Kasım 2008 Çarşamba

Beyazlatilmis un-hem de zenginlestirilmis!

Ne zamandir merak edip duruyordum. Hem beyazlatilmis, hem de zenginlestirilmis un neden islenmemisinden hem de zenginlestirilmemisinden daha ucuz? Kucuk bir arastirma sonucu ogrendiklerim beni dehsete dusurdu diyebilirim. Sizinle de paylasmak istiyorum bu bilgileri.

Birinci Dunya Savasi sirasinda unun raf omrunu uzatmak ve kimyasal kokusuyla fareleri uzak tutmak amaciyla beyazlatirlarmis unu. Simdilerde ise musterilere 'beyaz un' satmak icin.. Yani musteriler beyaz unu daha cazip gordukleri icin. Benzoil peroksit gibi maddelerle beyazlatinca besin degerinde de ciddi bir azalma oldugundan, icine besinleri suni olarak ekliyorlar ve "zenginlestirilmis" diye satiyorlarmis.

Yeni ogutulmus bir unun sari rengini kaybedip beyazlamasi 7-8 ayi buluyormus. Un firmalari da buyuk miktarda unu bu kadar sure bekletmenin cok pahali oldugunu one surerek bu beyazlatma isini kimyevi maddeler kullanarak gerceklestiriyorlarmis.

Unu beyazlatmada su maddeler kullabilabiliyor:
Organik peroksitler, benzol peroksit(bunun kanserojen oldugu biliniyor ancak Turkiye'de bazi un firmalari tarafindan kullaniormus)
Kalsiyum peroksit
Nitrojen dioksit
Klorin
Klorin dioksit-diyabete neden oldugu bulunmus
Azodikarbinamit
Ve atmosferdeki oksijen-bu da dogal beyazlatma

Avrupa Birliginde klorin, bromate ve peroksitlerin kullanilmasi yasaklanmis. Ama insan hayatinin cok ucuz oldugu ulkelerde hala serbest malesef...

Uzak durulacaklar listesine yeni birsey daha eklendi boylelikle.

5 yorum:

Nur dedi ki...

Herseyin ana maddesi olan atom kadar tüm gıdalarda ana madde gibi un var, nasıl uzak duracagız acaba?
Gerçi yıllardır çok şükür tam tahıllı koyu ekmek veya kepekli ekmek yiyoruz ailecek(gerçi onada koyulaşsın diye kakao kattıklarını duydum,şok oldum!), geriye kalan ev yapımı hamur işleri içinde "organik un" almamız gerekecek galiba...

beyza dedi ki...

Nurcum, beyazlatilmamis unlar satiliyor burada. Eminim Turkiyede de vardir. Hatta gidip bir koyun degirmeninden mi alsak? Ama sunu soyleyeyim unutmadan, beyazlatilmamis un kepekli un degil. Yine kepeginden ayrilmis fakat isleme tabi tutulmamis un. Optum canim seni ve bizdiklarini:)

Damla dedi ki...

Yani beyaz unun maliyeti beyazlatılmamıştan daha mı ucuz, yoksa neden daha ucuza satıyorlar tam anlayamadım?

beyza dedi ki...

Beyazlatilmis unun raf omru uzun oldugundan daha ucuz, bir de boceklenme riski daha dusuk.

Adsız dedi ki...

sa.sayfanızı okudukça şaşkınlığım artı bende elimden geldiğince araştıyorum.bu konuda malüm hayvanın kemiklerinden beyazlatıldığı okuduğumda çok kötü oldum.onların hızlı üredikleri için kullanılıyormuş tr.de yeterli hayvan olmadığı için insanı şüphelendiriyor.ekmek robotu aldım ekmeği evde yapıyorum amma pasta vsiçin beyaz un mecburen kullanıyorum.burda vebal varsa hesabınıda vereceklerdir.nasıl,neye güvenerek tüketeceğiz bilemiyorum ALLAH C.C.yar veyardımcımız olsun cümlemizin.amin.